SSL Nedir?

SSL Nedir? Kısaca : SSL’in açılımı Secure Socket Layer’dır. Türkçe anlamıysa Güvenli Giriş Katmanı’dır.

SSL internet ortamında çok karşılaşılan kavramlardan biridir. Genellikle alışveriş sitelerinde oldukça sık rastlanmaktadır. SSL’in açılımı Secure Socket Layer‘dır. Türkçe anlamıysa Güvenli Giriş Katmanı‘dır. SSL kişisel gizlilik ve güvenilirlik sağlayan, network üzerindeki bilgi transferi sırasında bilginin bütünlüğü ve gizliliği (data protection) için sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkan veren bu sayede gizliliğinin ve bütünlüğün korunmasını sağlayan Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür diye tanımlayabiliriz.

SSL protokolü bütün yaygın web sunucuları (server) ve tarayıcıları (browser) tarafından desteklenen bir protokoldür. SSL, standart bir algoritmadır. Milyonlarca web sitesinde güvenli veri iletişimi için kullanılmaktadır. SSL fonksiyonun çalışabilmesi için sunucu tarafında bir anahtar (private key) ve istemci tarafında çalışacak bir sertifikaya (Public Key) ihtiyaç duyulmaktadır.

SSL Nasıl Çalışır?

SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına bağlı bir kodlama yöntemine dayalıdır.

SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kilitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (private key) sunucuda kalır. Diğer anahtar (public key) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.

Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, public key’i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan private key gerekecektir.

SSL Sertifikası ile SEO İlişkisi Nedir?

İnternetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla beraber güvenlik çok önemli bir hal almıştır. Hem kullanıcı güvenliği hem de site güvenliğinin sağlanması ise SSL sertifikasıyla mümkün olmaktadır. SSL sertifikası, Google’ın belirlediği SEO kriterlerinden birisidir. Bu sayede siteniz Google kriterlerine uyumlu hale gelerek sıralamalarda yükselmesi söz konusu olabilir. Ancak başlı başına SSL sertifikası sitenizin sıralamasını yükseltmeye yetmeyecektir. Yapılan optimizasyon çalışmalarında hem kullanıcı, hem site güvenliği göz önüne alınarak SEO kriteri karşılanmış olacaktır.

Google çalışanları bu konuya bir video ile değinmişlerdir. Videoyu izleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

SSL Protokolünün Özellikleri Nelerdir?

1- Bağlantı gizlidir.

2- Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar.

3- Haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilir.

4- Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır.

5- Bağlantı güvenilirdir. Mesaj akışı, mesajın bütünlüğünün kontrolünü de içerir.

6- Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.

7- İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular.

Hangi Tarayıcılar SSL Protokolünü Desteklemektedir?

Chrome, Safari, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera gibi modern web tarayıcılar SSL Protokolü’nü desteklemektedir.

Yaygın şekilde satılan SSL Sertifikaları ise Comodo SSLRapid SSLThawteSymantecCertum gibi markalardan oluşur.

SSL Kullanım Alanları Nelerdir?

SSL yaygın olarak tarayıcılarda ve web sitelerinde kullandığı gibi neredeyse tüm internet erişim protokollerinde kullanılmaktadır. Eskiden standart iletişim kurulan SMTP, POP3 ve IMAP protokolleri SSL ile şifrelenmektedir. Bu sayede Mail iletişiminizi iki sunucu ve sunucu istemci arasında güvenle yapabilirsiniz. Bu şifreleme ile Mail trafiğiniz saldırganlar tarafından izlenemez.

SSL gibi TLS ‘de bir şifreleme protokolüdür ve SSL’in geliştirilmiş bir versiyonudur. Aslında SSL Protokolü miyadını uzun zaman önce doldurmuş ve yerini TLS 1.0, 1.1 ve son olarak en yaygın şekilde kullanılan TLS 1.3 sürümüne bırakmış olsada yaygın olarak tüm güvenlik sertifikalarına SSL olarak isim verilmektedir. Bir çok işletim sistemi ve web sunucusu ise HSTS ve TLS 1.3 destekleri sunmaya başlasada henüz yaygın şekilde kullanılmamaktadır.